Octavia 1.4 TSI czy dieselek, co kupić??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wp74
    Classic
    • 2011
    • 17

o gustach nie ma co dyskutować wybierz kolor taki z jakim się dobrze czujesz
  • darek_wawa
    Drive
    • 2010
    • 75

Witam. Po nowym roku mam zamiar przesiąść się z VW Polo do Skody Octavii II. Przeglądam dane techniczne, cenniki, czytam opinie na forum i chciałbym prosić o pomoc w wyborze. W styczniu mam zamiar zamówić nową Octavkę kombi. Do tej pory wybór był oczywisty – diesel 1.9TDI – sprawdzona konstrukcja za niewygórowaną cenę. Niestety w związku z nieuchronnie zbliżającymi się normami EURO 5 obawiam się, że w styczniu w ofercie Skody może już nie być tego silnika i zostaną tylko diesle z DPF oraz benzyna TSI. Być może macie jakieś potwierdzone informacje do kiedy Skoda będzie oferowała 1.9 TDI 105 KM?.
    Potrzebuje samochodu rodzinnego który w 90% będzie jeździł w mieście w większości na odcinkach około 10km. Ze względu na to że samochód większość czasu będzie jeździł w miesicie na krótkich odcinkach odrzuciłem ofertę diesli z DPF. Uważam, że póki co to wynalazek testowany na klientach i kupując DPF do jazdy po miesicie sam proszę się o kłopoty. Zostaje wiec benzyna jeżeli wycofają 1.9 TDi. Jaki macie opinie i doświadczenia z silnikiem 1.4 TSI. Ciężko jeszcze mówić coś o trwałości, gdyż to nadal nowe silniki, ale interesują mnie opinie z codziennego użytkowania, spalanie , dynamika, elastyczność , hałas w porównaniu do diesla itp. Samochód będzie w wersji wyposażenia Ambiente. Oprócz doposażenia autka w 4 dodatkowe głośniki, radio Swing, szyby tylne przyciemniane itp. zastanawiam się nad systemem kontroli ciśnienia w oponach. Czy jest to opcja warta dopłaty?? Pokazuje aktualne ciśnienie czy sygnalizuje tylko spadek ciśnienia w konkretnym kole??
    Kolejna sprawa to gdzie kupić auto za najlepszą cenę. Na forum wyczytałem że opłaca się zwrócić do gościa z Krakowa, który podobno ma najlepsze ceny. Czy to nadal aktualne czy obecnie gdzies mogę uzyskać korzystniejszy upust.
    Z góry dziękuje za wszystkie opinie, wskazówki i porady.

Komentarz

• aniam111
      Rider
      • 2009
      • 436

Wydaj jeszcze 200 zł i kup podgrzewane dysze spryskiwaczy. Mnie w tym roku ciągle przymarzało. A kasa nie jest duża (zaraz rozgorzeje dyskusja że lepiej używać dobrego płynu itp)

Najekonomiczniej wyjdzie 1,9TDI ale nie wiem jak będzie w styczniu.

Co do cen wyślij do kolegi Danielcia konkretny interesujący się skonfigurowany samochód. Zawsze możesz z uzyskaną ofertą poszukać czegoś atrakcyjniejszego. Mnie udało się w moim mieście uzyskać nieznacznie droższą cenę, ale dopiero po konkretnej rozmowie już po uzyskaniu oferty od Danielcia. Za co koledze Danielciowi dziękuję :wink:
      AniaM
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
      O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez aniam111
        zaraz rozgorzeje dyskusja że lepiej używać dobrego płynu
        no tak :diabelski_usmiech
        w żadnym samochodzie nie miałem tego cuda i w żadnym mi nic nie przymarzło mimo trzymania na dworze, mój ojciec ma zawsze takie problemy trzymając w garażu, ale on lubi letniego używać zimą i z uporem maniaka nawet jak odpuści to nie wypryska letniego i nie zaleje zimowego, tylko go po trochu dolewa, przez co przez pierwszy miesiąc nigdy nie ma sprysków 1
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• genesis
          Ambiente
          • 2010
          • 232

Zamieszczone przez darek_wawa
          zastanawiam się nad systemem kontroli ciśnienia w oponach. Czy jest to opcja warta dopłaty?? Pokazuje aktualne ciśnienie czy sygnalizuje tylko spadek ciśnienia w konkretnym kole??
          Masz przycisk, którym po napompowaniu kół do prawidłowej wartości, kalibrujesz system. Jeśli w którymś z kół ciśnienie się obniży dostaniesz stosowną informację na komputerze. Nie jest pokazywane nigdzie ciśnienie jakie masz w kołach. Dobry bajer, warty dopłaty.
          DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• shado
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 5315
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez genesis
            . Nie jest pokazywane nigdzie ciśnienie jakie masz w kołach. Dobry bajer, warty dopłaty.
            A moim zdaniem nie warty. Po 20km kapnęło się, że zmieniłem koła na zimowe o zupełnie innym rozmiarze. Po przejechaniu 1km z 1barem zamiast 2 nic nie zasygnalizował. Lepiej to sobie samemu włączyć za darmo. Ale na pewno bym za to nie zapłacił.
            BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

shado A jak to można sobie włączyć?

Komentarz

• Morgoth
                L&K
                • 2010
                • 1116

darek_wawa
                W pierwszej kolejności zrezygnowałbym z fabrycznych przyciemnianych szyb. Da się je w Wawie okleić za połowę tej ceny (info na forum), a kaskę przeznaczyć na inne dodatki.

No i oczywiście przy takich przebiegach bierz TSI i nie kombinuj z dieslami.

Co do zniżek, to chyba tylko danielcio z Kraka oferuje je "oficjalnie" na forum, ale i w Wawie i okolicach są do wyrwania podobne, wszystko zależy od kwoty zakupu.
                Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                G.B.Show

Komentarz

• darek_wawa
                  Drive
                  • 2010
                  • 75

Co do przebiegów, to roczne nie przekraczają 15 tysięcy

Komentarz

• palioza
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 417

Zamieszczone przez kross12

poszukaj w poradach sam to opisywalem
                    Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• martinex
                      Drive
                      • 2009
                      • 87

Radzę przeczytać wątek o spalaniu. Ja się na TSI naciąłem w kwestii szacowania kosztów eksploatacji.

Na małych przebiegach i jeździe miejskiej ciężko utrzymać spalanie na poziomie zbliżonym do deklarowanego przez producenta (8.8 litra w mieście).

Faktem jest, że różnica w cenie między dieslem a benzyniakiem szacowana na podstawie danych katalogowych nie zostawia złudzeń - przy przebiegach na poziomie 15 tyś/ rocznie opłaca się kupić benzynę. Ale realne dane mogą mocno zweryfikować te obliczenia i może nie być wcale taka duża ta różnica. W moim przypadku nie jest.

A poza tym silnik TSI jest fantastyczny. Mógłby mieć trochę więcej koni - ale po to jest 1.8. Generalnie jest cicho, elastycznie i dynamicznie. Sama przyjemność.

Komentarz

• lisek1981
                        Drive
                        • 2010
                        • 69

Zamieszczone przez genesis
                        zastanawiam się nad systemem kontroli ciśnienia w oponach. Czy jest to opcja warta dopłaty?? Pokazuje aktualne ciśnienie czy sygnalizuje tylko spadek ciśnienia w konkretnym kole??
                        Masz przycisk, którym po napompowaniu kół do prawidłowej wartości, kalibrujesz system. Jeśli w którymś z kół ciśnienie się obniży dostaniesz stosowną informację na komputerze. Nie jest pokazywane nigdzie ciśnienie jakie masz w kołach. Dobry bajer, warty dopłaty.
                        W uzupelnieniu wypowiedzi - system mierzy predkosc obrotowa kol i porownuje wyniki miedzy soba. Zatem faktycznie spadek cisnienia wygeneruje lampke i informacje, zeby sie zatrzymac. Ale system moze takze generowac falszywe alarmy (podskok kola czy jakas wieksza dziura) i to potrafi wkurzyc. Zgadzam sie z shado - nie warto doplacac, cisnienie i tak trzeba sprawdzac regularnie, a jak zlapiesz kapcia to na pewno poczujesz.
                        Pozdrawiam
                        Grzesiek

Obecnie śmigam: Skoda Superb II 1.8TSI DSG Platinum
                        Średnie spalanie: | Smarowanie zapewnia

Komentarz

• Morgoth
                          L&K
                          • 2010
                          • 1116

Zamieszczone przez martinex
                          Ja się na TSI naciąłem w kwestii szacowania kosztów eksploatacji.

Na małych przebiegach i jeździe miejskiej ciężko utrzymać spalanie na poziomie zbliżonym do deklarowanego przez producenta (8.8 litra w mieście).

Faktem jest, że różnica w cenie między dieslem a benzyniakiem szacowana na podstawie danych katalogowych nie zostawia złudzeń - przy przebiegach na poziomie 15 tyś/ rocznie opłaca się kupić benzynę. Ale realne dane mogą mocno zweryfikować te obliczenia i może nie być wcale taka duża ta różnica.
                          Widziałem już kilka testów Skodzinek z dieslem 1.6 105 KM i w żadnym średnie spalanie nie zbliżyło się nawet do podawanego przez producenta. W mieście bywało sporo wyższe, więc nie należy ostro krytykować TSI w tym względzie, a raczej metody pomiarów spalania.
                          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                          G.B.Show

Komentarz

• loru
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4286
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Potrzebuje samochodu rodzinnego który w 90% będzie jeździł w mieście w większości na odcinkach około 10km
                            zarżniesz tego TDI na takich odcinkach a potem będziesz narzekał że TDI to gówno bo się psuje, przy takich przebiegach to 1,4TSI albo lepiej 1,8TSI

Samochód będzie w wersji wyposażenia Ambiente.
                            skoro kalkulujesz koszta na 1,9TDI w Ambiente to na pewno będzie cię stać na 1,4TSI w Elegance

Kolejna sprawa to gdzie kupić auto za najlepszą cenę. Na forum wyczytałem że opłaca się zwrócić do gościa z Krakowa, który podobno ma najlepsze ceny. Czy to nadal aktualne czy obecnie gdzies mogę uzyskać korzystniejszy upust.
                            dobrze przeczytałeś, zapewne nadal aktualne : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24541
                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• darek_wawa
                              Drive
                              • 2010
                              • 75

Cały problem w nowych dieslach to filtry DPF. Nie oszukujmy się podczas jazdy miejskiej nie ma opcji żeby filtr się optymalnie oczyścił. Podejrzewam że od początku 2011 zostaną tylko TSi i diesle z DPF. W sobotę w Seacie uzyskałem informacje nt. Leona. Na stoku zostało im około 60 szt. z silnikami 1.9TDI i to koniec produkcji, więc na 99% podobna sytuacja będzie w Skodzie. Miałem okazje testować przez tydzień Fabie 1.6 TDI z DPF 90KM. Byłem pozytywnie zaskoczony. Silnik dawał radę, a w trasie średnie spalanie mieściło się pomiędzy 4.6 i 4.8. Pięknie ale ten DPF Teraz testuję najnowszą Astrę 1.3 CDTI ECOFLEX 95KM, która w cyklu mieszanym miała palić 4.2. Dzisiaj po mieście wyszło mi 8.5 i jestem trochę w szoku Silnik 1.4 TSI wydaje się wiec dosyć dobrą alternatywą pomiędzy akceptowalnym spalaniem i brakiem DPF.

Komentarz

• Morgoth
                                L&K
                                • 2010
                                • 1116

Podejrzewam że od początku 2011 zostaną tylko TSi i diesle z DPF.
                                Dobrze podejrzewasz, inne silniki nie spełnią norm.
                                W sobotę w Seacie uzyskałem informacje nt. Leona. Na stoku zostało im około 60 szt. z silnikami 1.9TDI i to koniec produkcji, więc na 99% podobna sytuacja będzie w Skodzie.
                                Na 100% taka sama jest w Skodzie, chociaż może jeszcze zdążyłbyś zamówić 1.9.

Teraz testuję najnowszą Astrę 1.3 CDTI ECOFLEX 95KM
                                Proszę Cię, nie zaniżaj poziomu

Silnik 1.4 TSI wydaje się wiec dosyć dobrą alternatywą pomiędzy akceptowalnym spalaniem i brakiem DPF.
                                Brawo :roll:
                                Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• shado
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 5315
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

podziękował

Komentarz

• karpecik
                                      Rider
                                      • 2004
                                      • 279

Cały problem w nowych dieslach to filtry DPF. Nie oszukujmy się podczas jazdy miejskiej nie ma opcji żeby filtr się optymalnie oczyścił. Podejrzewam że od początku 2011 zostaną tylko TSi i diesle z DPF. W sobotę w Seacie uzyskałem informacje nt. Leona. Na stoku zostało im około 60 szt. z silnikami 1.9TDI i to koniec produkcji, więc na 99% podobna sytuacja będzie w Skodzie. Miałem okazje testować przez tydzień Fabie 1.6 TDI z DPF 90KM. Byłem pozytywnie zaskoczony. Silnik dawał radę, a w trasie średnie spalanie mieściło się pomiędzy 4.6 i 4.8. Pięknie ale ten DPF Teraz testuję najnowszą Astrę 1.3 CDTI ECOFLEX 95KM, która w cyklu mieszanym miała palić 4.2. Dzisiaj po mieście wyszło mi 8.5 i jestem trochę w szoku Silnik 1.4 TSI wydaje się wiec dosyć dobrą alternatywą pomiędzy akceptowalnym spalaniem i brakiem DPF.
                                      Bez obrazy... naucz się jeździć ekonomicznie skoro wymagasz niskiego zużycia paliwa. Mój C5 2.0HDI 138KM waży z pótorej tony, ale w mieście pali do 6.5 l/100km. Tak szacuję ponieważ średnią z około 6K km komputer pokazuje 5.6 l/100km. I FAP-a mam.

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Zamieszczone przez karpecik
                                        Mój C5 2.0HDI 138KM waży z pótorej tony, ale w mieście pali do 6.5 l/100km.
                                        rispekt
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• leszekmw
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5356

karpecik, w mieście warszawa :?: :?: :?:
                                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                          GVI 1.4TSI
                                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

I znow bedzie wojna, ze jednemu pali 5 a drugiemu 10l.

Chce ktos w miare realne spalanie to patrzy na motostat i tam sa min i max zuzycia danego uzytkownika i mozna jakies wnioski wyciagnac.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• marcink_1
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 312

Nie wiem ile faktycznie pali 1,9 TDI bo go nie kupiłem. Cały czas zastanawiam się czy dobrze zrobiłem. Zakupiłem natomiast 1,4 TSI i napewno przyjemniej się nim jeździ niż 1,9 TDI, choć dislem jechałem tylko kawałek przed zakupem dla porównania. Podsumowując w 1,9 TDI napewno na plus jest spalanie, natomiast innych zalet nie znajduję. W 1,4 TSI w mieście w korkach spalanie może dojść do 9l. Jednak u mnie ze względu, że jeżdzę do miasta wieczorem gdy nie ma korków oraz poruszam się często poza miastem średnie spalanie z ostatnich 3000 km pokazuje 6,2 l/100 km.
                                              Może ktoś z Was napisze mi realnie ile pali ten 1,9 TDI przy prędkości 170 km/h lub w mieście w korkach. Mój 1,4 TSI na autostradzie jak sie go ciśnie to potrafi wziąść ponad 9l. Ciekawy jestem ile pali również na krótkich odcinkach powiedzmy tak do 5 km lub krótrzych zanim się rozgrzeje.

Pozdrawiam
                                              Marcin

Komentarz

• AdamB
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 8044
                                                • Octavia IV (NX3)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez marcink_1
                                                Może ktoś z Was napisze mi realnie ile pali ten 1,9 TDI przy prędkości 170 km/h
                                                ok.6.0-6.2 przy 170km/h stałej prędkości autostradowej bez szarpania w 3-4 osoby+bagaż+klima. Sprawdzone kilkukrotnie przez mnie na autostradzie A4 Katowice-Jędrzychowice i A1 Łódź-Poznań.
                                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez marcink_1
                                                  Może ktoś z Was napisze mi realnie ile pali ten 1,9 TDI przy prędkości 170 km/h lub w mieście w korkach.
                                                  przeczytaj sobie np. moje i loru posty w topiku spalaniowym to się dowiesz, ile pali w mieście jak się cisnie, przy 170 nie mam pojęcia, bo nie zdazyło mi się jeszcze w ten sposób za jednym pociągnięciem zjechać całego baku

zapewniam Cię, że Twój CAXA potrafi spalić sporo więcej niż te marne 9 litrów, jak chcesz to mogę Ci pokazać :szeroki_usmiech
                                                  więc powinieneś się cieszyć
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...